Slapen tijdens de Socialrun - Blog van Sandra

06-07-2023 | 15:22

Sandra doet dit jaar voor de 4e keer mee aan de Socialrun.
In aanloop naar de Socialrun deelt zij haar belevenissen van voorgaande jaren

 

 

De Socialrun, 15-17 september gaat die weer van start

Drie dagen en twee nachten lang wordt er gelopen, gefietst, motor gereden, de deelnemers van eten voorzien en een hoop andere vrijwilligers zijn in touw, dag en nacht. Maar zoals menig deelnemer, met of zonder psychische uitdaging, valt het niet mee om met weinig slaap nog lekker te functioneren.
Zelf heb ik ook een psychische uitdaging en slaap is voor mij cruciaal. Als ik niet genoeg slaap, is dat gelijk merkbaar in mijn stemming en te lang te weinig slapen kan leiden tot manie.

3 uur slaap per nacht..

Tijdens de Socialrun ga ik mee als loper. Ik ben reeds twee keer eerder mee geweest, de eerste keer als fietser, de tweede keer als loper. Tijdens de Socialrun ben je steeds ongeveer vijf a vijf en half uur in touw en daarna heb je diezelfde tijd ongeveer rust. Maar rust betekent dus ook nog reizen naar de overnachtingsplek, douchen, eten en weer rijden naar het wisselpunt, dus uiteindelijk blijft er van die vijf uur hooguit drie uur over om te slapen en dat is niet echt veel. Het jaar dat ik meedeed als fietser vond ik zwaarder dan als loper, als fietser ben je die hele vijf uur in touw, terwijl je als loper ook nog tijd hebt in de bus om een beetje uit te rusten.

Wat doet weinig slaap met jou?

Ik probeer me staande te houden met korte ‘powernaps’ in de bus en de tijd op de overnachtingsplek echt zoveel mogelijk te slapen. En zeker ook de maandag na de Socialrun een dag vrij te nemen van mijn werk om even bij te tanken. Maar je merkt ook aan anderen wat weinig slaap met ze doet. Sommigen worden heel erg stil, anderen juist geëmotioneerd of zelf een beetje kribbig.
Zolang we allemaal maar begrip hebben voor elkaar, gaat dat allemaal prima.
Ik ben heel benieuwd hoe andere Socialrun vrijwilligers omgaan met slaaptekort tijdens de Socialrun.

Sandra Groenewold